Objawy atopowego zapalenia skóry, tzw egzema
Zdrowie

Egzema – Czego wystrzegać się w diecie przy atopowym zapaleniu skóry?

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to bardzo przykra przypadłość, która może dotknąć każdego z nas i to już od pierwszych miesięcy życia. Główne objawy to suchość, świąd, a w efekcie bolesne i nieestetyczne zmiany skórne. Ponieważ jedną z głównych przyczyn pojawienia się AZS jest reakcja alergiczna organizmu, w leczeniu, jak i zapobieganiu nawrotom kluczową rolę odgrywa odpowiednia dieta.

Co jest przyczyną egzemy – atopowego zapalenia skóry?

Przyczyny pojawienia się AZS często nie są jednoznaczne. Mogą tu mieć wpływ czynniki genetyczne, środowiskowe, przewlekły stres czy długa ekspozycja skóry na czynniki drażniące lub klimatyczne. Jednak w zdecydowanej większości przypadków przyjmuje się, że podstawową przyczyną AZS jest reakcja alergiczna. ASZ wywołany alergią to najczęstsza przypadłość niemowląt. Organizm maluszków w pierwszych miesiącach życia nie jest jeszcze wystarczająco rozwinięty, przez co jest podatny na różne dolegliwości. W przypadku AZS mowa oczywiście o niewystarczająco rozwiniętym układzie immunologicznym przewodu pokarmowego. Nie oznacza to, że ASZ wywołany alergią nie występuje u osób dorosłych.

Dieta w atopowym zapaleniu skóry

Choć zdania lekarzy są w tej kwestii podzielone, to jednak wiele osób dotkniętych AZS, jak i specjalistów od żywienia potwierdza, że odpowiednie żywienie oraz wykluczenie alergenu z codziennych posiłków przyczynia się do złagodzenia lub całkowitego wyeliminowania uporczywych objawów choroby. Jeżeli przyczyną AZS jest alergen pokarmowy dieta eliminacyjna pozwoli w efekcie krótkofalowym na wyeliminowanie objawów. Natomiast w dłuższym okresie czasu stosowanie diety może doprowadzić nawet do odczulenia. W przypadku niemowląt karmionych piersią istotne jest nie tylko wyeliminowanie alergenu z diety dziecka. Również matka karmiąca musi zrezygnować z produktów, które mogą u maluszka wywoływać reakcje alergiczne. Oprócz diety eliminacyjnej zaleca się jednoczesne stosowanie diety antyhistaminowej.

Co uczula najczęściej?

Mleko krowie, jaja, ryby, orzechy, owoce morza, często szpinak i pomidory. U niemowląt alergen najczęściej „odnajduje” się metodą prób i błędów, poprzez stopniowe wycofywanie i następnie wprowadzanie poszczególnych produktów. W tym czasie należy maluszka bardzo uważnie obserwować. U starszych dzieci i dorosłych najprościej wykonać test na nietolerancję pokarmową, który pokaże, jakie produkty wywołują reakcję alergiczną. Często okazuje się, że nie jest to tylko jeden produkt, a wiele.

AZS choroba XXI wieku?

O atopowym zapaleniu skóry możemy z powodzeniem powiedzieć, że jest to choroba cywilizacyjna XXI wieku. Coraz częściej dotyka ona niemowlęta, jak i nieco starsze dzieci. Ale nie omija również dorosłych. Niestety osoby, u których zostanie stwierdzone AZS mogą spodziewać się nawrotów, nawet mimo leczenia. A leczenie AZS to proces złożony polegający na stosowaniu odpowiednich maści i kremów o działaniu łagodzącym świąd oraz nawilżających, probiotyków, ale też stosowaniu odpowiedniej diety. Warto przy tym pamiętać, że dieta to nie tylko wyeliminowanie produktu alergizującego. Odpowiednio zbilansowana wpłynie na naturalne wzmocnienie i nawilżenie skóry od wewnątrz. A to dodatkowo pomoże w walce z AZS.